Toulouse er noget nær den perfekte destination for en storbyferie. Besøg byen, hvor der aldrig er langt til den næste bar med kølig rosé, og hvor det er nemt at være lokal med de lokale.
Forestil dig en mennesketom lejlighed, henlagt i mørke. Skodderne er lukket i, og stedets beboere indfinder sig ikke foreløbigt. Sådan må et typisk hjem i Toulouse nødvendigvis se ud på en sommerdag, for nærmest samtlige af byens borgere synes at være ude på gader, stræder og pladser for at slentre rundt eller mødes med venner og familie til kølige drinks og hyggesnak i sommervarmen.

Få byer – selv i Sydeuropa – summer så meget af liv som Toulouse, hvilket måske hænger sammen med, at den sydfranske metropol er en af landets største universitetsbyer med en tilsvarende ungdommelig energi. En energi, der hurtigt smitter af på alle os, der for længst er trådt ind i de modne voksnes rækker.
Vi er ankommet først på aftenen dagen før og har blot nået at få nogle enkelte indtryk af denne for os ukendte by, og de er alle positive. Det gælder både den sydfranske arkitektur (vi er 150 kilometer fra Middelhavet) til folkelivet i de centrale gader, herunder den lille, grønne Place Charles de Gaulle, hvor en håndfuld par dansede tango i den varme aften.
Nu venter en ny dag, og vi ser ikke mindst frem til den guidede tur med selskabet Taste of Toulouse på det store madmarked Victor Hugo.


Lækkerier fra Toulouse
Efter morgenmaden bliver vi samlet op af vores guide, Jessica. Hun er selv fra USA og er vokset op på en frugtplantage, der primært satsede på blåbær. Det blev hendes vej ind i gastronomiens verden, og på en rejse til Frankrig i sine unge dage tabte hun sit hjerte til Toulouse og den uovertrufne madkultur, der findes her. I dag guider hun mindre grupper, og
på hendes repertoire er en markedsoplevelse, der sluttes af med et måltid.
Som alle steder i Frankrig har egnen omkring Toulouse sine lokale oste, vine og charcuteri-varer. Men området har også fostret klassikere som confit de canard og den avancerede gryderet cassoulet, der begge regnes for nogle af hjørnestenene i det franske køkken. And indgår i begge retter, og alt fra friskstegt andebryst til den i dag omdiskuterede og i visse kredse uglesete andeleverpaté foie gras, finder man mange steder i Toulouse.


Fakta om Toulouse
Vejen dertil
Norwegian har åbnet en direkte sommerrute fra København med to daglige afgange, blandt andet fredag-mandag, hvilket er ideelt for weekend-rejsende. Fra Paris er den hurtigste rejsetid med højhastighedstog 4 timer og 34 minutter.
Overnatning
Der findes hoteller i alle prisklasser. FRI boede på det centralt beliggende Mercure Wilson, som er i gåafstand fra det meste.
Årstid
Toulouse kan blive stegende varm om sommeren. Ideelle rejsetidspunkter er maj-juni og september-oktober. Med det subtropiske klima er vejret mildt året rundt.
Mad og drikke
Man spiser godt i Toulouse, men der er også fælder. Gå efter steder med lokal mad og små menukort – og undgå restauranter, der forsøger sig med fusionsmad. På den store, centrale Place du Capitole findes et rigt udvalg af cafeer og barer, hvor man ser og bliver set.
Shopping
Her er noget for enhver smag fra små uafhængige butikker til stormagasinet Galeries Lafayette. Besøg den charmerende designbutik APHY, der har specialiseret sig i at farve tekstiler i blå og violette toner.
Find mere info her
Der er allerede godt gang i handlen på det overdækkede Victor Hugo-marked, der hører til blandt de større i Frankrig. Første stop bliver en bod med kaffe, der belejligt ligger over for en af hallens bagere, hvor Jessica ikke køber pain au chocolat, men chocolatine, som den kendte franske morgenkage hedder her. I det hele taget adskiller Toulouse sig sprogligt fra store dele af Frankrig, og nogle lokale taler endnu et latinsk sprog, der er tættere på catalansk, nemlig occitansk. De fleste gadeskilte i byen er anført på begge sprog.
Mens Jessica handler, følger vi andre trop. Der indkøbes oste, foie gras, pølser og anderillettes. Vi får også tid til at gå rundt på egen hånd og ser de lokale, der køber store mængder af de friskeste grøntsager, kødvarer og havets frugter. At Toulouse ikke ligger ud til kysten, ser man stort på her. Fiskeboderne bugner af sølvglinsende dorader, ansjoser, rubinrød tun, levende hummere og et imponerende udvalg af østers.
En times tid senere samler Jessica gruppen på vinbaren Chai Vincent midt i markedshallen. Her er aftalen, at hvis man køber deres vin, må man godt nippe til indkøbte delikatesser fra andre stadeholdere. Jessica har udvalgt fire forskellige vine, som vi skal smage på, og som komplementerer de forskellige lækkerier fra egnen. Hun anretter det hele indbydende foran os, så vi kan gå i gang med at smage.


Gåtur i romantiske omgivelser
Efter den yderst smagfulde og intense oplevelse på det travle marked, tager vi ud og får renset øregangene i den japanske have Jardin Japonais Pierre-Baudis, der ligger i periferien af centrum. Kærestepar går hånd i hånd i de romantiske omgivelser, der måske nok ikke er spor franske, men som alligevel er et poetisk indslag i den allerede overraskende smukke by. Spørgsmålet begynder at melde sig: Hvorfor har man brugt så meget tid i Paris og Nice, når man kunne
rejse til Toulouse?
Vi beslutter at udforske byens midte lidt mere og tager efter havevandringen på en improviseret gåtur i de centrale gader uden et egentlig mål. At fare lidt vild i en storby kan vise sig at være den største gave, og det bliver det også for os. Vi ender i smalle stræder, der oser af patina og fransk charme med støbejernsaltaner, ornamenter og skodder i diverse pastelfarver.
Den tilfældige byvandring leder os frem til Place de la Bourse – eller Placa de la Borsa på det lokale sprog. På det hyggelige torv ligger en håndfuld serveringssteder, som er fyldt op med borde. Folk sidder i delvis skygge under parasoller og fra de mægtige træer, der farver pladsen grøn. Nogle hænger stadig over en sen frokost, andre er gået over til et læskende glas rosé eller en pastis. Vi må naturligvis sætte os og blende ind i gadens teater for en stund.
Frankrigs fjerde største by
Toulouse er en ældgammel by, der var kastebold mellem forskellige magthavere op gennem jernalderen og frem til 1229, hvor den kom til at høre under den franske trone. I dag er den Frankrigs fjerdestørste by, og det skyldes blandt andet det store universitet og ikke mindst, at Airbusfabrikken har deres enorme hovedkvarter i forstaden Blagnac med hele 28.000 ansatte.

Vi holder os til byens indre, historiske strøg. Det er her, bysbørnene kommer for at gumle, gurgle, grine og snakke dagen lang, og vi følger dem trop ud på aftenen, hvor vi besøger den intime restaurant Molette. Vi er de eneste udlændinge denne aften, og menukortet er kun på fransk.
Over en Kir Royal vælger vi at få rillette af and med syltede rødløg til forret og herefter svineskank braiseret i eget fedt med nye kartofler i timiansauce og deler til dette en ret af linser med aubergine-kaviar, bagte tomater og yoghurt. Måltidet afsluttes med den faste gedeost Tomme de Brebis, og så bliver det vist ikke ret meget mere toulouse’sk.
5 oplevelser i Toulouse
Der er noget for enhver smag i byen, som med sit opland har over 1,5 millioner indbyggere. Heldigvis er det meste inden for gåafstand. Her er fem ting, du skal opleve:
Racines
I sommermånederne liver kvarteret på Garonne-flodens sydlige bred op med udendørsservering og sød musik – i hvert fald ifølge flere lokale, som fortæller, at det er et populært sted at invitere ud på date. I flydemøblerne ved det charmerende serveringssted Racines kan man sagtens tilbringe en henslængt time eller to og blot nyde flodens trafik, synet af broer og byens skyline og den sydlandske stemning.
Racines
I sommermånederne liver kvarteret på Garonne-flodens sydlige bred op med udendørsservering og sød musik – i hvert fald ifølge flere lokale, som fortæller, at det er et populært sted at invitere ud på date. I flydemøblerne ved det charmerende serveringssted Racines kan man sagtens tilbringe en henslængt time eller to og blot nyde flodens trafik, synet af broer og byens skyline og den sydlandske stemning.
Basilica de Saint-Sernin
Den ældgamle basilika opstod oprindeligt for over 1000 år siden, da Toulouse blev et knudepunkt på pilgrimsruten nordfra til Santiago de Compostela. Meget er ændret siden opførelsen af den nuværende kirkebygning i 1096, men dele står intakt, og der hviler en særlig og højstemt fred over komplekset, som er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Et godt sted at søge hen og hvile krop og sind for en stund, ikke mindst i den kvadratiske klosterhave
Place Saint-Georges
Det bliver næppe mere sydfransk og romantisk end her på denne centrale, pittoreske plads, hvor platantræerne danner skygge for de mange café- og restaurantgæster. Pladsen er omgivet af gamle byhuse i alskens pastelfarver, og da FRI besøger pladsen lørdag aften, danses her tilmed salsa. Det er stedet at gå hen og få et måltid mad blandt Toulouse-borgerne, men man kan forvente kø ved flere af de populære spisesteder.
Jardins des Plantes
Som den universitetsby Toulouse er, har den naturligvis også haft en botanisk have gennem mange hundrede år. I dag er Jardins des Plantes med de mange sjældne træer og blomster en oase, hvor mange søger hen for at holde picnic, mødes til en kop kaffe eller blot slentre en tur med kæresten eller en god ven.
FRI var inviteret af Norwegian og Atout France.
Denne artikel blev første gang bragt i FRI den 29. juni 2024.

