Slap af i en dækstol, bliv forkælet med gourmetmad og se solen gå ned gennem et champagneglas. Oslobåden er blevet opgraderet, og FRI har tjekket de nye gemakker ud på et minicruise til den norske hovedstad.
Oslobåden. Der er nu noget nostalgisk over de store færger, der sejler i rutefart mellem København og den norske hovedstad. De giver minder om bilferier og lejrskoletransport, selvom de nu om dage snarere minder om et rigtigt krydstogtskib.
Den legendariske rute har fået nye ejere, nemlig det svenske Gotlandsbolaget, som har givet de to faste Oslobåde en ansigtsløftning. Bådene er blevet en destination i sig selv med rig mulighed for forkælelse og afslapning i de 36 timer, det tager at komme frem og tilbage til den norske hovedstad.
Det er lige fra det aquagrønne skibsskrog til den indenbords træindretning for ikke at tale om alt det kulinariske, der samler alt det bedste fra nordiske bryggerier og destillerier med lokale, sæsonaktuelle råvarer fra hav og jord.
Vi har fået billet til et par dages eskapisme på et minicruise Oslo t/r., hvor vi ikke behøver at bekymre os om besværet med security-køer, eller om vi må få alle de ting, vi har lyst til, med i kabinekufferten. Det mærker vi ved ankomsten til Københavns Østerbro-kvarter, hvor Nordic Pearl ligger ved kaj med eftermiddagsafgang.
Vores reservation på luksusklassen Commodore giver os mulighed for at checke ind før alle andre. Elevatoren suser op på tiende dæk, hvor Commodore og Deluxe-kategorien holder til med kahytter, der minder om et godt hotelværelse med den meget vigtige vinduesudsigt til Kattegat hele vejen derop. Der står velkomst-champagne og venter, men den gemmer vi, indtil solen begynder at synke.

Fra København til Oslo
Der er plads til omkring 1.800 passagerer på skibet, og selvom det lyder af mange mennesker på ét sted, er der god plads til alle og med noget for enhver smag. Vi lægger ud med en spadseretur på øverste promenadedæk for ikke at gå glip af udsejlingen forbi Trekroner og Middelgrunden, inden vi rammer Øresund og kan nyde udsigten til Hven, svenskekysten og det stadig mere åbne hav.
Skybaren på færgens soldæk er god til cocktails og Irish Coffee, men det er lige tidligt nok på dagen for os, så vi besøger baristaen et par dæk længere nede og får en kvalitetsmokka og en kop te, der kan måle sig med dem på byens bedste caféer.
Normalt er formålet med et krydstogt at opleve populære feriemål fra vandsiden med stop undervejs, men de nye ejere har lagt ruten om, så der ikke længere er stop for passagerer fra Frederikshavn. Det giver til gengæld en roligere sejlads – og nattesøvn – så vi kaster os ud i den luksus, det er at blive fragtet fra kaj til kaj samt følelsen af forkælelse ved at slippe alle pligter under de knapt 18 timers sejlads hver vej.
FAKTA
Oslobåden version 2.0
Sejladsen
Go Nordic Cruiseline sejler hver dag fra København kl. 16.30 med ankomst i Oslo næste dag kl. 10. Samme tidspunkter for hjemrejsen.
Kahytterne
Færgerne Nordic Pearl og Nordic Crown har plads til cirka 1.800 passagerer fordelt på flere kategorier kahytter. Luksuskahytterne Commodore Class og Commodore Deluxe ligger på de øverste dæk. De har dobbeltsenge, tv og gratis wifi samt loungestole eller sofa. Pris afhænger af årstid og ugedage. Vil du forlænge krydstogtet med en overnatning i Oslo, kan det bestilles samtidig med rejsen.
Sightseeing
Tager du en overnatning i Oslo, kan det betale sig at downloade et 24-timers Oslopass som app. Det giver adgang til al transport med bus, tog og sporvogn samt adgang til alle museer.
Gourmet på menuen
Efter at have læst op på de sightseeing-muligheder, der er under færgens ophold i Oslo, klæder vi om, slår et slag forbi cocktailbaren Salong, inden vi går ned til vores reserverede bord i gourmetrestauranten Nord.
Det er rutens nyeste restaurantkoncept med plads til 40 gæster, hvor de skiftende menuer er baseret på sæsonaktuelle råvarer fra anerkendte producenter. Vi genkender i hvert fald flere af dem. Her er stofduge og -servietter, faste tjenere og ingen smalle steder efter bestillingen af den ledsagende vinmenu, hvor vi smager på grüner veltliner, sangiovese og moscato.

Vi får ti deleretter i adstadigt tempo, så der er tid til at nyde hver en mundfuld af nordisk herkomst, fra løjrom, jomfruhummere og makrel til andebryst, kyllingelever og sommerbuk, alt sammen delikat garneret med sprøde grøntsager og frugter.
På hjemrejsen går vi om bord i Explorer-restaurantens noget mindre, men stadig smagfulde steakhouse à la carte-menu, hvor hovedretterne har fokus på fisk, kød og fjerkræ med spændende tilbehør, der gennemhuller alle myter om færgemad.
Nordic Pearl ligger stabilt på vandet hele vejen, selv ude på det åbne hav mellem Anholt og Læsø. Det eneste sted, det gynger, er dansegulvet i natklubben Liva med livemusik, der også har rødder i det nordiske repertoire. Det går lidt mere stille for sig i pubben Anker, som har et stort udvalg af håndbryggede øl og nordisk spiritus til at runde aftenen af med.

Morgenmad med udsigt
Det er rart at vide, at vi først når til Oslo klokken ti, for det giver mulighed for at spise morgenmad uden at forhaste sig. Vi kan få den serveret i kahytten, men vælger at stå omklædt til den store buffet komplet med lune retter i Explorer-restauranten, så vi samtidig kan nyde den naturskønne indsejling i Oslofjorden, nogle steder meget tæt på klipper og skær.
Vi anløber Oslo helt centralt ved Vippetangkaia, så vi snører vandreskoene for at nå så vidt omkring som muligt til fods, inden færgen tuder til afgang igen.
REJSETIPS
Oslo på 5 timer
Kultur
Til højre for Vippetangkaia kan du opleve det nye havnekvarter Bjørvika med smarte butikker og de arkitektoniske must-sees: Operaen og Munch-museet med tusindvis af værker af Norges verdensberømte maler. Spis frokost i delien i stueetagen på Munch eller i Tolvte, museets bistro med byens bedste udsigt.
Shopping
Tag til det gamle Sentrum med den berømte Karl Johans Gate som tværgående akse med kædebutikker og luksus ditto med internationale mærkevarer i de små sidegader Øvre og Nedre Slottsgate. Spis frokost i historiske rammer på Grand Café, som serverer klassiske retter med et tvist.
Livsstil
Til venstre for Vippetangskaia ligger Aker Brygge, som er en gammel skibsværftsgrund, der er forvandlet til livsstilsmekka med butikker, barer og restauranter samt det nyåbnede Nasjonalmuseum. Spis norsk-italiensk frokost på VentiVenti i Astrup Fearnly Museum of Modern Art med udsigt over Oslofjorden.
Bus
Du kan booke sightseeing med bus til blandt andet skulpturparken Vigelandsparken og skihopbakken Holmenkollen gennem rederiets hjemmeside.
Coverbillede: Karl Körgmaa
FRI var inviteret af Go Nordic Cruiseline og VisitOslo.
Denne artikel blev første gang bragt i FRI den 16. august 2025.

